Ervaringen

Adoptie: doe het niet!
De Belgische schrijver Benno Barnard en zijn vrouw adopteren een driejarig meisje uit India. Ze maken kennis met het fenomeen ‘hotelgedrag’. De opvoeding van het kind pakt uit als een ware beproeving. 

Geknoei rond adoptie in Korea
Anouk Eigenraam, geadopteerd door Nederlanders, gaat op zoek naar haar wortels in Korea en komt erachter dat haar tante haar achter de rug van haar vader naar een kindertehuis had gebracht om diens hertrouwkansen na zijn scheiding te vergroten.

Adoptie in Congo niet door Nederland erkend
Julie is de tante van Ariane uit Congo. De vader van Ariane overlijdt, haar moeder belandt in een psychiatrische inrichting. Een eerdere poging van Julie om Ariane als pleegkind naar Nederland te halen mislukte. Vervolgens erkent Nederland de adoptie niet. Nu is de rechter aan zet. 

Nederland wijst in Duitsland erkende adoptie af
Na een adoptie van een jongen in Congo krijgt een Nederlandse vrouw voor het kind een verblijfsvergunning in woonland Zwitserland. Ze verhuist naar Duitsland en zet daar de Congolese adoptie om in een sterke adoptie. Nederland weigert erkenning.  Op naar de rechter.

Adoptie zonder rechter in Indonesië niet erkend in Nederland
Een Indonesische vrouw en haar Nederlandse man adopteren een kind in Indonesië volgens lokaal gebruik. Daar komt geen rechter bij te pas. Niet rechtsgeldig, zegt een Nederlandse gemeenteambtenaar. De Nederlandse rechter moet eraan te pas komen. 

Geadopteerde dochter uit buitenland onhandelbaar
Een Nederlandse echtpaar blijft kinderloos en adopteert achtereenvolgens in een ver buitenland een meisje en een jongen. Met de laatste gaat het goed, met de eerste zo slecht dat de echtelieden het kind uiteindelijk uit huis moeten plaatsen

Pleegkind door Duitsland geweigerd, adoptie in Rusland biedt soelaas
Nederlands-Russisch echtpaar in Duitsland probeert door middel van voogdij het 10-jarige Moskouse neefje van de vrouw van een Russisch weeshuis te redden. Duitsland ligt dwars. Adoptie lukt en het kind wordt Nederlander.

Buitenlands pleegkind na afwijzing alsnog tot Nederland toegelaten
Een jongen in het buitenland is zijn ouders verloren. De jongen woont bij zijn oudste zus, die niet voor hem wil zorgen. Zijn zus in Nederland wil dat wel, maar stuit op een ‘nee’ van de IND, omdat geen sprake zou zijn van een niet aanvaardbare toekomst. Een bezwaar leidt alsnog tot toelating.