Rusland

Nederlanders kunnen volgens de regels van de interlandelijke adoptie (Wobka) geen Russische kinderen adopteren. Hier spelen tegelijkertijd verschillende zaken. Om te beginnen heeft Rusland het Haags Adoptieverdrag niet geratificeerd. Dit feit sluit automatische erkenning van zulke adopties door Nederland uit. 

Verder staat de Russische wet adoptie door ongehuwden en gehuwden van gelijk geslacht niet toe. Alleenstaanden uit landen waar het homohuwelijk gelegaliseerd is, mogen volgens de Russische wet in Rusland niet adopteren. 

Er zijn in Rusland geen wettelijke belemmeringen voor adoptie door een heteroseksueel echtpaar uit een land waar het homohuwelijk bestaat, maar in de praktijk blijkt ook voor hen adoptie in Rusland onmogelijk, aldus de gespecialiseerde adoptieadvocaat Anton Zjarov in Moskou, medio 2018. 

Adoptie van een specifiek bekend kind, zoals een neefje of nichtje of een ander familielid, is mogelijk, mits de adoptant (ook) Russisch staatsburger is en in Rusland woonachtig. Adoptie volgens de Wobka is dan niet mogelijk en niet nodig, er is geen beginseltoestemming vereist als de adoptant kiest voor een binnenlands Russische adoptie. Ook een conformiteitsverklaring is in dit geval niet van toepassing. De adoptant zal ten behoeve van erkenning van rechtswege door Nederland dan wel Rusland als gewone verblijfplaats moeten hebben gedurende ten minste het hele adoptieproces. 

Zie: Adoptie > Buitenland > Kind.